HKSR: „Ministre Beroš, dosta je diskriminacije i ignoriranja socijalnih radnika u zdravstvu!“

Back to top

Hrvatska komora socijalnih radnika najoštrije osuđuje jučerašnju izmjenu Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama jer diskriminira socijalne radnike zaposlene u zdravstvu i stavlja ih u nejednaki položaj u odnosu na druge srodne struke društveno humanističkog smjera (psiholozi, defektolozi, edukacijski rehabilitatori, logopedi) u obavljanju poslova jednake složenosti. Prema spomenutoj Uredbi, socijalni radnici imaju niži koeficijent i manju plaću u odnosu na svoje kolege istog stupnja obrazovanja zaposlenih u istoj djelatnosti zdravstva što predstavlja očiglednu diskriminaciju.

Punih deset godina upozoravamo na potrebu izmjene Uredbe, uključujući i dopise koje je Komora službeno slala neposredno uoči donošenja uredbe, ali nažalost uzalud. Također, u više navrata od Ministarstva zdravstva tražili smo sastanak s ciljem da se razmotri predmetno pitanje i otvori prostor za dijalog, no do danas nismo dobili odgovor. Također, od strane Ministarstva zdravstva se nije uvažila ni preporuka Pučke pravobraniteljice koja je u više navrata upozorila Ministarstvo na diskriminaciju.

Činjenica je da su socijalni radnici u zdravstvu neizostavan dio interdisciplinarnog tima pri odjelima zdravstvenih ustanova u kojima rade, da u svom radu provode niz složenih dijagnostičko terapijskih postupaka i pružaju usluge u zdravstvu, da u okviru svoje djelatnosti sudjeluju u prevenciji, procesu dijagnostike, liječenja i rehabilitacije pacijenata, da svojim stručnim znanjima, vještinama i kompetencijama doprinose zaštiti i promicanju zdravlja pacijenata. Budući da imaju jednako važnu ulogu u sustavu zdravstva kao i kolege drugih srodnih struka zaslužuju i isti tretman i status. Ovakvom Uredbom šalje se izravna poruka da Ministarstvo zdravstva očigledno ne misli tako, odnosno pokazuje da su za njih socijalni radnici u zdravstvu manje vrijedni od ostalih kolega.

Budući da nejednakost u statusu i koeficijentu čini povredu prava socijalnih radnika, tražimo od Ministarstva zdravstva da ispravi nepravdu i socijalne radnike u zdravstvu konačno učini vidljivima u sustavu i jednakima s drugim srodnim strukama.

Nadalje, socijalni radnici daju punu podršku medicinskim sestrama i tehničarima u borbi za pravednije vrednovanje njihove uloge u sustavu zdravstva, svjesni da je pravedan tretman svih zaposlenih u zdravstvu temelj učinkovite zdravstvene skrbi za sve građane Republike Hrvatske.

Predsjednik HKSR

Antun Ilijaš

Hrt.hr – Dosta je diskriminacije socijalnih radnika u zdravstvu

Tportal.hr – Nezadovoljstvo ključa među socijalnim radnicima: Dosta je diskriminacije

Indeks.hr – Komora ljuta zbog nove uredbe: Dosta diskriminacije socijalnih radnika u zdravstvu

Glasistre.hr – HKSR: Dosta je diskriminacije socijalnih radnika u zdravstvu

Vecernji.hr – Ilijaš: Socijalni radnici u zdravstvu zakinuti su i diskriminirani, podržavamo prosvjed medicinskih sestara