Na Svjetski dan socijalnog rada hrvatski socijalni radnici jednoglasno poručili: Vrijeme je da hrvatska politika prestane ignorirati struku

Back to top

ZAGREB - Svečanošću naziva Socijalni rad u Hrvatskoj: nove perspektive 15.03.2022. godine je ispred nekoliko stotina uzvanika u hotelu Academia u Zagrebu obilježen Svjetski dan socijalnog rada.

Tradicionalna svečanost ove se godine odvijala u kontekstu izraženih globalnih utjecaja poput pandemije, rata na europskog tlu, klimatskih promjena i prirodnih katastrofa, što nažalost posljedično dovodi i promjene konteksta u kojem djeluje profesija socijalne skrbi. Evidentan je trend porasta nasilja u društvu, nepovoljnih demografskih promjena i ekonomske i socijalne nesigurnosti, što pred socijalne radnike stavlja nove izazove, a često i krizne situacije.

I umjesto da nositelji politika u hrvatskom društvu to prepoznaju i profesionalcima koji se danonoćno bore za živote i prava korisnika sustava socijalne skrbi pruže podršku, hrvatska politika ignorira glas struke i sve češće odgovornost prebacuje upravo na leđa socijalnih radnika, naglašeno je na skupu koji je okupio više od stotinu socijalnih radnika iz cijele Hrvatske.

Predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić istaknula je da se Svjetski dan socijalnog rada obilježava pod nazivom Izgradimo zajedno održivo društvo po mjeri svakoga te je svim socijalnim radnicama i socijalnim radnicima u Hrvatskoj čestitala Svjetski dan socijalnog rada.

“Voljela bih danas reći da je prošla godina protekla u iskustvima dijaloga, partnerstva i suradnje struke i politike. Nažalost, nije. Doneseni su važni zakoni i definirana takozvana reforma sustava socijalne skrbi, ali bez podrške onih koji ju trebaju provesti. I kada smo se kao stručnjaci konstruktivno uključili i upozorili na nedostatke, umjesto dijaloga dobili smo šutnju i ignoriranje. To nije put kojim možemo kao struka i kao društvo ići naprijed. Zato s ove pozornice danas poručujem da socijalni radnici neće biti javne mete u službi nefunkcionalnog, tromog i neuređenog sustava socijalne skrbe. Mi ćemo pokazati profesionalnu hrabrost u obrani digniteta struke i dostojanstva naših korisnika. Vrijeme je da hrvatska politika prestane ignorirati struku i da se politikom počnu baviti ljudi koji su spremni na dijalog i partnerski odnos”, poručila je Karačić.

Podršku skupu dala je i Hrvatska komora socijalnih radnika, a predsjednik Antun Ilijaš istaknuo je da svi dionici u društvu moraju govoriti više o socijalnoj skrbi.

“Kao što dobro znate, u Hrvatskoj imamo dvije i pol tisuće socijalnih radnica i radnika i više od pola milijuna korisnika sustava socijalne skrbi u Hrvatskoj. To su jako velike brojke. Međutim, istovremeno, mi o socijalnoj skrbi i socijalnim radnicima u javnosti govorimo samo nekoliko puta godišnje. Kako je to moguće? Svi dionici u društvu, počev od nas samih pa sve do medija, o sustavu socijalne skrbi moramo govoriti što više i što češće. Istina je, ima teških i tužnih slučajeva, ali ima i bezbroj lijepih i sretnih ishoda u zajedničkoj borbi za pomoć potrebitima. Moramo i o tome pričati. Ne pristajem da budemo tema u široj javnosti samo par puta godišnje i samo kada se dogodi nešto loše. Istina je najvažnija, ali isto tako nećemo dopustiti da socijalni radnici budu dežurni krivci ili ilustracija neučinkovitog sustava. A ne, ne. Posve suprotno. Socijalni radnici rade savjesno i profesionalno, usprkos takvom sustavu i to je ono što želim da se zna”, poručio je Ilijaš.

Svjetski dan socijalnog rada tradicionalno se u našoj zemlji obilježava i kao Dan otvorenih vrata sustava socijalne skrbi. Socijalni radnici u cijeloj zemlji i ove godine su svoj dan obilježili različitim aktivnostima s posebnim naglaskom na zagovaranje socijalne pravde i prava najranjivijih socijalnih skupina, promicanje važnosti ljudskih odnosa, jačanje društvene solidarnosti i globalne povezanosti u cilju izgradnje održivog društva po mjeri svake osobe.

U povodu Svjetskog dana socijalnog rada uručene su i nagrade Hrvatske udruge socijalnih radnika istaknutim stručnjacima i organizacijama koje su svojim djelovanjem posebno doprinijeli razvoju profesije i unapređenju socijalne skrbi.

Dobitnici godišnje nagrade „Jakov Kudrić“ su:

 1. Alenka Bilić, dipl. soc. radnica
 2. Dom za odrasle osobe Turnić
 3. Centar za socijalnu skrb Čakovec

Dobitnici Plaketa Hrvatske udruge socijalnih radnika su:

 1. Ivana Azinović Vukelić, mag. soc. rada
 2. Dubravka Petrović, dipl. soc. radnica
 3. Dom za odrasle osobe Zemunik
 4. Centar za odgoj i obrazovanje Rudolf Steiner Daruvar
 5. Dom za starije osobe Centar Zagreb
 6. Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar
 7. Udruga Sunce Novi Marof

Posebnu nagradu za inicijativu „Pravo svakog djeteta na školski obrok“ su dobile

 • izv.prof.dr.sc. Olja Družić Ljubotina,
 • izv.prof.dr.sc.Ivana Dobrotić,
 • izv.prof.dr.sc.Marijana Kletečki Radović
 • izv.prof.dr.sc. Antonija Petričušić

sa Studijskog centra socijalnog rada, Pravnog fakulteta u Zagrebu, za uočavanje činjenice izostanka školskog obroka za svako dijete i za proaktivno djelovanje u cilju rješavanja te problemske situacije.

Svjetski dan socijalnog rada organizirala je Hrvatska udruga socijalnih radnika uz podršku Hrvatske komore socijalnih radnika, a svečanosti su prisustvovali izaslanica predsjednika RH Zorana Milanovića, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića i brojni drugi uzvanici.