PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

Back to top

Poštovani predstavnici medija,

nakon što smo u više navrata službeno molili i apelirali za sastanak s premijerom zbog gaženja socijalnih radnika i korisnika socijalnog sustava od strane ministra Aladrovića, ne preostaje nam ništa drugo nego uputiti otvoreno pismo premijeru s molbom za hitnom reakcijom.

Komora socijalnih radnika i Udruga socijalnih radnika: Premijeru Plenković, ministar Aladrović ovakvom reformom sustava socijalne skrbi čini veliku štetu korisnicima, stručnjacima i cijelom sektoru socijalne skrbi u Republici Hrvatskoj

Poštovani premijeru Plenkoviću,

Nakon što smo u više navrata službeno molili i apelirali za sastanak zbog gaženja socijalnih radnika i korisnika sustava socijalne skrbi od strane ministra Aladrovića, a Vi nas niste čuli, ne preostaje nam ništa drugo nego uputiti Vam otvoreno pismo s molbom za hitnom reakcijom.

Prijedlogom reforme socijalne skrbi, ministar Aladrović ostao je dosljedan u svojoj odluci čime je pokazao duboko nerazumijevanje sustava na čijem je čelu. Odlučio je ignorirati više od 2400 kritika na set od sedam zakona, a nas koji smo u tome sudjelovali nazvao je interesnim skupinama. Ne samo da je time izabrao krivi smjer reforme nego je ružno i grubo javno ponizio korisnike socijalne skrbi, svih pet komora u sustavu socijalne skrbi, katedre Pravnog fakulteta u Zagrebu, pravobranitelje, Udruge, stručnjake praktičare i akademsku zajednicu.

Novim Zakonom o socijalnoj skrbi predlažu se slični organizacijski oblici i rješenja koja su se u ranijim pokušajima reforme pokazala promašena, ali se uopće ne pokušavaju riješiti gorući problemi koji prijete raspadom sustava socijalne skrbi. Sustav socijalne skrbi je potreban najranjivijim skupinama društva, kojima treba omogućiti dostojanstven život i poticati ih u svim životnim mogućnostima, a ne oduzimati im dostojanstvo i smanjivati im životne mogućnosti, te ih još dublje gurati u teškoće i probleme. Zato umjesto potpuno centraliziranog trebamo fleksibilan sustav koji će odgovoriti na velike regionalne različitosti naše zemlje.

Također, želimo Vam skrenuti pažnju da će ovom reformom koja uključuje i izmjene pet komorskih zakona ( socijalnih radnika, psihologa, socijalnih pedagoga, edukacijskih rehabilitatora i psihoterapeuta ) doći do gašenja ovih strukovnih organizacija zbog apsolutne kontrole resornog ministra nad njihovim radom.

Službenu i javnu podršku našem zalaganju za stvarnu reformu socijalne skrbi, decentralizaciju, autonomiju i neovisnost sustava i struke, dali su i Međunarodna federacija socijalnih radnika i sedam komora iz drugih sustava poput Hrvatske odvjetničke i Hrvatske obrtničke komore.

Upravo mi smo ti koji su javno ukazali da zakoni koji se donose nisu u skladu s Ustavom RH i drugim nacionalnim i EU propisima i zato smo duboko zabrinuti da je Vlada odlučila podržati prijedloge ovakve reforme sustava socijalne skrbi.

Vjerujemo da još uvijek ima mogućnosti da zajedno kreiramo sustav socijalne skrbi koji koristi više od pola milijuna građana Republike Hrvatske i zato Vas ovim putem molimo za hitnu reakciju obzirom na to da je set od sedam zakona upravo otišao u drugo čitanje u Saboru.

Za osobe s invaliditetom, obitelji u riziku, naše građane koji trpe siromaštvo i druge životne teškoće, socijalne radnike, psihologe, socijalne pedagoge, edukacijske rehabilitatore, pravnike i ostale stručnjake koji trajno ostaju u ovom sustavu, predložena reforma je dugoročno štetna, a za ministra Aladrovića ona je samo usputni eksperiment kojeg se više neće sjećati, niti sramiti kada u jednom trenutku ode iz našeg sustava. Država je onoliko socijalna, kvalitetna i civilizirana koliko skrbi o svojim najslabijim članovima društva.

Želimo vjerovati da je Vama stalo do najranjivijih skupina našeg društva, što ste pokazali u više navrata. Zato apeliramo na Vas predsjedniče Vlade - nemojte dopustiti da Republika Hrvatska bude socijalna država samo na papiru.

Antun Ilijaš i Štefica Karačić

Hrvatska komora socijalnih radnika i Hrvatska udruga socijalnih radnika