Reforma mora unaprijediti sustav socijalne skrbi, a socijalni radnici ne mogu dati svoj doprinos bez resursa, uvažavanja i suradnje

Back to top

Na svečanom obilježavanju Svjetskog dana socijalnog rada u Zagrebu predstavnici struke i nadležnog ministarstva usuglasili su se oko potrebe da zajednički traže rješenja za probleme u sustavu socijalne skrbi.

U utorak je u organizaciji Hrvatske udruge socijalnih radnika i Hrvatske komore socijalnih radnika svečano obilježen Svjetski dan socijalnog rada pod nazivom “Poštivanje različitosti kroz zajedničko društveno djelovanje”. U nazočnosti više od 120 socijalnih radnika, te više od 200 socijalnih radnika putem zoom platforme, gostiju i uzvanika organizirana je i panel rasprava na temu „Reforma kao prilika“ na kojoj je sudjelovao i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te tradicionalna dodjela nagrada istaknutim stručnjacima i organizacijama koje su svojim djelovanjem posebno pridonijeli razvoju profesije i unapređenju socijalne skrbi

Predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika i članica Upravnog odbora Hrvatske komore socijalnih radnika Štefica Karačić istaknula je da se „socijalni rad uvijek nalazi u nekom trenutku – ili je kriza ili neka aktualna tema“. Prema njezinim riječima, u zadnje vrijeme glavna tema je još jedna u nizu reformi sustava socijalne skrbi, s ciljem unaprjeđenja sustava kako bi postao učinkovit i mogao odgovoriti na potrebe svakog čovjeka, ali da bi sustav doista bio učinkovit, socijalni radnici trebaju resurse. „Hrvatska udruga socijalnih radnika i Hrvatska komora socijalnih radnika prije nekoliko dana ministru Piletiću predale inicijativu za poboljšanje reforme kako bi ona pomogla da se sustav unaprijedi, ali i kako bi bio fleksibilniji i dostupniji korisnicima, a šteta od neželjenih promjena bila manja“, naglasila je Štefica Karačić i podsjetila kako socijalni radnici imaju velikih problema u osiguranju kapaciteta za smještaj korisnika, posebno onih najosjetljivijih – djece i osoba starije životne dobi. Poseban problem su krizni i interventni smještaj pa je Karačić istaknula: “U sustavu nemamo mogućnosti da to realiziramo i stručnjaci se jako iscrpljuju i nose veliku odgovornost jer ne mogu zaštiti korisnika ako nemaju resurse. To nam je prioritetna tema koju želimo riješiti u dogovoru s Ministarstvom”.

Predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika Antun Ilijaš naglasio je da je inicijativa proizašla iz primjedaba i prijedloga struke s terena na Zakon o socijalnoj skrbi, a uz podršku akademske zajednice. Smatra kako je ovo prijelomni trenutak i nada se da će ministar u predstojećim izmjenama Zakona čuti glas struke i potrebe korisnika. „Postoji mudra izreka koja možda najbolje oslikava svu potrebu da u reformi sustava socijalne skrbi sudjeluju svi njezini dionici, od nadležnog ministarstva kao kreatora politika do socijalnih radnika kao praktičara na terenu. A izreka kaže: 'Ako želite brzo ići, idite sami. Ako želite daleko stići, pođite zajedno.' Nadam se da ćemo ići zajedno i stići na cilj“ rekao je Ilijaš.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić na primjedbu o nedostatku resursa je rekao da je svjestan da se bez resursa ne može, ali i da je činjenica da diljem Hrvatske niču novi resursi, novi objekti centara i udruga, mahom koristeći EU fondove. “Trebamo se čuti, ali i razumjeti. Nekad mi imamo argumente koje vi ne želite prihvatiti, a nekad vi imate argumente koje do sada možda nisu dovoljno dobro čuli oni koji su trebali. Za prolivenim mlijekom nećemo plakati”, rekao je Piletić.

Napomenuo je kako je ova godina izazovna jer je startala reforma pa treba vidjeti ima li prilike da se ispravi nešto što je možda 'zapelo'. “Nema te reforme koja se može provesti za jedan dan ili u trenutku stupanja zakona na snagu. Potrebno je zajedničko djelovanje i u njega ne sumnjam, zazivam ga i pružam ruku suradnje i to je ključna poruka zbog koje sam došao ovdje”, poručio je Piletić.

Na koncu svečanosti podijeljene su nagrade Hrvatske udruge socijalnih radnika, pojedincima i ustanovama, a ovogodišnji laureati su:

Priznanje HUSR-a dobili su:

Udruga savjetovališta „Uz tebe sam"

Centar za pružanje usluga u zajednici Zadar

Hrvatski zavod za socijalni rad, Županijska služba Koprivničko-križevačke županije, Područni Ured Koprivnica

Godišnju nagradu Jakov Kudrić dobili su:

Dječji dom Maestral Split

Udruga „ Na drugi način”

dr.sc.Romana Galić, dipl.socijalna radnica

Počasna nagrada Tatjana Marinić

Mira Pekeč Knežević, dipl.soc.radnica, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Kandidatura je prihvaćena, prijedlog je upućen Skupštini HUSR-a koja će se održati u listopadu 2023. godine. Nagrada će biti uručena povodom Svjetskog dana socijalnog rada 2024. godine

Hrvatska komora socijalnih radnika